Kamerlid Nijboer bezorgd over gebrek aan betaalbare huizen voor ouderen

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat er maatregelen komen voor ouderen die kleiner willen gaan wonen, maar nu geen betaalbare woning kunnen vinden. Hij vraagt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken of zij deze groep die ‘opgesloten zit’ kan helpen.
Nijboer krijgt ‘signalen’ van mensen die graag willen verhuizen naar een kleinere woning. Het lukt deze groep echter niet om een betaalbare woning te vinden, omdat de huizenmarkt te krap is. In Kamervragen aan minister Ollongren vraagt hij hoe vaak dit voorkomt en wat zij van plan is hieraan te doen.

Opgesloten in eigen huis
Volgens Nijboer zitten ouderen feitelijk opgesloten in hun eigen huis. Ze kunnen praktisch geen kant op, aldus het Kamerlid. “Wat vindt u ervan als een oudere in een groot eengezinshuis graag bereid is te verhuizen naar een klein appartement, maar dat dit niet lukt omdat er te weinig betaalbare huizen zijn?”, vraagt hij de minister. Hij wil weten of Ollongren bereid is maatregelen te nemen.Oudere heeft sleutel in handen
Gisteren maakte de NVM bekend dat juist ouderen de sleutel in handen hebben om de woningmarkt uit het slot te krijgen. Juist voor deze doelgroep moet meer gebouwd worden, aldus de makelaarsvereniging. Als ouderen naar kleinere woningen verhuizen, komt er vervolgens meer aanbod voor doorstromers en starters. Volgens de analyses van de NVM willen veel ouderen overigens niet naar een appartement verhuizen, zoals Nijboer suggereert. Ze geven eerder de voorkeur aan een bungalow of een kleinere eengezinswoning.